Wratbehandeling

Wat zijn voetwratten

Voetwratten, ook wel verrucae plantares (verruca plantaris) genoemd, ontstaan als de huid onder één of beide voetzolen gaat verdikken en verharden.Voetwratten zijn vlezige, ruwe, korrelige uitstulpsels. Afwijkend weefsel zoals een voetwrat wordt ook wel een laesie genoemd. Vaak ontstaan voetwratten op de bal of hiel van de voet. Een wrat is een goedaardig gezwel. Over de wrat groeit eelt en de wrat komt diep in de huid te liggen door de druk van het lopen op de voet. Voetwratten zijn door het lichaamsgewicht platter dan ‘gewone’ wratten op andere plekken van je lichaam (bijvoorbeeld op je handen, romp of knieën). Die zien er vaak meer uit als een mini bloemkool.

Soms zie je in het midden van de voetwratten één of meerdere zwarte pitjes. Dit zijn minuscule bloedvaatjes.

Voetwratten kunnen er heel verschillend uitzien. Soms is het een enkele wrat en soms ontstaan er clusters met wratjes (mozaïekwratten).

Voetwratten zijn niet schadelijk voor je gezondheid (tenzij ze gaan ontsteken) maar kunnen erg veel pijn doen tijdens het lopen. Je kunt daardoor je lichaamshouding gaan wijzigen en dat zorgt dan weer voor pijn in spieren en gewrichten.

Zijn voetwratten besmettelijk? Voetwratten zijn besmettelijk. Ze worden veroorzaakt door een virus, ook wel een virale infectie genoemd. Dit virus is een specifiek virus binnen het humaan papillomavirus (HPV). Niet iedereen is vatbaar voor dit virus. Het virus komt binnen door kleine sneetjes en schaafwondjes in de huid of als je voeten week zijn doordat je lang in het water hebt gelegen.

Dit is het resultaat na de behandeling door de medisch pedicure met salisylzuur. Tijdens de behandeling wordt het eelt weggeschraapt. Vervolgens wordt de huid afgeplakt en het salicylzuur aangebracht. Tenslotte wordt het geheel afgedekt met een pleister. Deze behandeling is volkomen pijnloos. U dient na de behandeling na een dag of 3 nog een keer terug te komen. De nabehandeling zit bij de prijs inbegrepen. (EUR 35,=)